Panokaverin etsimisen historiaa

Joskus on mukava palata ajassa taaksepäin ja miettiä sitä, miten nykyiseen tilaan on tultu. Mitkä yhteensattumat ja asiat ovat johdatelleet meidät tilaan, jossa olemme juuri nyt. Suuremmat filosofiat sikseen ja mennään itse asiaan, eli panokaveri ja sen historia. Olemme jo kevyesti avanneet aihetta aiemmin linkitetyssä etusivun artikkelissa, mutta ainahan asiaan on mukava syventyä hieman tarkemmin. Tavoitteena on kuitenkin pitää artikkeli järkevän kokoisena ja etukäteen varoitammekin, että tulemme oikomaan monessa kohtaa ”mutkat suoraksi” kertomusten kanssa. Tällaisiin artikkeleihin kannattaa suhtautua pilke silmäkulmassa, tämä ei siis ole abosoluuttinen totuus.

Kaikilla meillä nisäkkäillä on luonnollinen tarve lisääntyä ja se tarve esiintyy usein panokaverin etsimisenä luonnollisista elinympäristöistämme, minkälainen se sitten kenelläkin sattuu ikinä olemaankaan. Toisella vaikkapa viidakko, toisella baarin tanssilattia. Aika-ajoin tapahtuu onnellisia sattumia ja se panokaveri saattaa löytyä vaikkapa lenkkipolulta. Keskitymme mielellämme tässä artikkelissa ihmisen panokaverin etsimiseen.

Meillä kotimaassa panokaveria etsitään mieluiten ”muutaman” rohkaisevan jälkeen. Jostain syystä alkoholi liitetään voimakkaasti kultuuriimme ja pariutumiseen.  Moni pariskunta on löytänyt toisensa tanssilavoilta tai baareista, jos ei nyt suoranaisesti niin parisuhde on varmasti saanut ainakin jonkinlaisen ”startin” silloin, kun kummallakin osapuolella on ollut alkoholia veressä enemmän tai vähemmän. Eikä siinä mitään, se nyt on vain maan tapa ja sillä hyvä. Eikä kyseessä suinkaan ole pelkästään kotimainen ominaisuus, ihan yhtä lailla ympäri maailmaa ihmiset ovat saaneet ja hakeneet rohkeutta alkoholista.

Varmastikin myös yhdessä olemisen kulttuuri on lisääntynyt ja tätä lisäystä on kieltämättä ruokkineet myös kaikenlaiset seuranhakuun luodut sovellukset ja verkkosivut. Hyvin karrikoidusti, aiemmin vuosisatoja sitten kerran löydetyn kumppanin kanssa oltiin yhdessä käytännössä kuolemaan asti. Varmasti me kaikki tiedämme jonkun tällaisen vanhemman pariskunnan, jonka liitto on kestänyt. Tänä päivänä yhä useampi avioliitto päätyy eroon. Syitä on varmasti monia, joskus on pohdittu sitä että nykyisin on liian helppo erota. Onhan selvää sekin, että miksi pitäisi suotta olla naimisissa jos kumpikin osapuoli on todennut liiton toimimattomuuden.

Panokaveri ja sen etsiminen koetaan kulttuurissamme usein jonkinlaisena tabuna. Mielellämme kiertelemma ja kaartelemme asian suhteen, kumman useasti moni on kohdallaan todennut ettei sellainen juuri hänen kohdalla toiminutkaan. Kokeiltu siis on. Joskus kohtaamme klassisen lukkovertauksen miehet vs naiset asetelman, mikäli miehellä on useita petikumppaneita nähdään hänet suurena ja vahvana alfa-uroksena, kun taas naiselle moinen on vain häpeäksi. Kysyttäessä seksikumppanien määrää miehet mielellään arvioivat ”hieman” yläkanttiin ja naiset taas vähemmän kuin todellisuudessa.